Vilperin Tila

Vilperin tila on kuulunut Etelä-Suomen laatuheinärenkaaseen vuodesta 1994.

Tila sijaitsee Hollolan kunnassa Tennilän kylässä n. 20 km Lahdesta Tampereelle päin. Tilalla on erikoistuttu heinän tuottamiseen vuonna 1994, jolloin lehmät lähtivät muille maille lypsämään – ei korkealaitaisella tosin :) Samana vuonna valmistui ensimmäinen latokuivuri (irtoheinälle) ja heti 1995 toinen (kanttipaaleille). Tilalla viljeltiin myös sokerijuurikasta vuodesta 1949 asti. Tilan silloinen isäntä Aulis Vinnamo jäi eläkkeelle 1999 ja oli aika sukupolvenvaihdokselle.

Uusi ja samalla nuorempi isäntä, joka tätä nyt kirjoittaa, oli oikeastaan koko heinänviljelyidean taustalla – tosin hän oli silloin enemmän seurailupuolella ja kävi samalla muissa töissä. Nykyisin hän on melkein kokopäivätoiminen heinäntuottaja ja koneurakoitsija.

Juurikkaanviljely sai loppua 2001, ja ”kaikki yhden kortin varaan” -peli alkoi. Tosin isäntä käy talvisin tekemässä lumitöitä ja kesäisin paalausurakointia. Vuonna 2002 Vilperillä tehtiin kolmas kuivuri pyöröpaalimenetelmälle, 2003 toinen (muutettiin irtoheinäkuivurista), 2005 kolmas ja 2006 vielä yksi isohko heinänkuivauslaitos, eli nyt tilalla on siis viisi heinäkuivuria. Yksi kuivuri on suurkanttipaaleille ja 4 kuivuria on pyöröpaaleille.

Kesäisin heinäaikaan talon emäntä osallistuu myös heinätöihin, sen kuin ansiotöiltään ehtii. Lisäksi käytetään tilapäistyövoimaa ja talkooapua.

Ensimmäinen sato tehdään 70 : 30 -suhteessa kuivaksi ja esikuivatuksi heinäksi ja toinen sato suhteessa 10 : 90 eli pääasiassa muoviin. Itse olen sen koulukunnan miehiä, että kuiva-aine tulisi olla vähintään 70 %, sillä vettä saa hanastakin (esikuivatusta on nyt puhe). Tarpeeksi tiukat paalit ja riittävästi muovia sekä lintusuojaus niin 99 % varmasti säilyy!!! Heinistä teetetään pääosin analyysitulokset kesän ja syksyn aikana.

Heinää löytyy siis pääosin pyöröpaaleissa sekä tarvittaessa pienkanttipaaleissa. Vilperin heiniä on toimitettu kymmenille seudun ravi- ja ratsutalleille vuosien saatossa ja toimitetaan tietysti edelleen. Tilalta saa hakea myös itse heinää. Heinänviljely pitäisikin perustua jatkuvuuteen, ja asiakkaan tyytyväisyys sekä luottamus ovat itsellemme tärkeitä asioita.

Mahdolliset heinänkuljetukset hoidetaan pakettiautolla ja trailerilla sekä traktori/paalivaunu-yhdistelmillä. Vakioasiakkaille pyritään toimittamaan tasalaatuista heinää, koko talveksi, kustannustehokkaaseen hintaan.

Vuoden heinämies 2017

Vuoden heinämieheksi 2017 on valittu laatuheinäntuottaja Harri Vinnamo Hollolasta.

Etelä-Suomen laatuheinärengas on valinnut Vuoden heinämiehen vuodesta 2004 heinäalaa edistäneille tutkijoille, tuottajille, yrittäjille ja muille toimijoille. Harri Vinnamo on tittelin ja kunniaheinähangon 14. saaja. Hankoa ja kunniakirjaa oli vastaanottamassa koko perhe. Valinta julkistettiin alkukesän perinteeksi muodostuneessa heinäkauden avauksessa, joka tällä kertaa järjestettiin PR-tallilla Porvoossa.

Etelä-Suomen Sanomien artikkeli

Laatuheinän artikkeli